Mera Decembermys

December stavas nog inte så egentligen. Men ser mer frostigt ut när man skriver det på det sättet. Haha, googlade precis och det stavas visst så...
 
Än har vi inte bakat färdigt. Vi har massa godis kvar att baka, flera bröd, pajer och annat smaskigt. I går bakade vi Daim. Så gott det blev. Vi valde att inte ha några nötter eller mandel-skräp i. Det blev riktigt gott ändå. Godare till och med. 
 
 
Hade som vanligt ingen skrämmig block-choklad. Jag vet fortfarande inte vad den är gjord på. Men jag tänker mig att det är aska i, som det är i hund, katt och hamster-choklad. 
 
 
Kolla vad fin och glansig den är, även fast det inte är smör i. 
 
 
Kolla även hur fin den är även fast skårorna spårlöst försvunnit. Det var nästan godare att äta den ojämn!
 
Receptet:
 
2,5 dl Grädde (jag använde Valios laktosfria vispgrädde)
2,5 dl Socker ( jag tog 1 dl och det räcke mer än väl, kunde vart utan helt då sirap är sjukt sött)
2,5 dl Sirap
 
200 g Mjölkchoklad
 
Blanda i en tålig kastrull, koka upp och koka i 25-45 min (min tog 40 min). Rör oftare på slutet så den inte bränner fast. När smeten nått typ 145 grader, eller om du som jag inte har någon fungerande temp, gör kulprovet. Ta lite massa och droppa det i ett glas med kallt vatten, kan du forma det till en mjuk kula, koka mer. Stelnar den snabbt är den färdig. Häll ut på ett bakplåtspapper som du lagt på en normalstor plåt, smeta ut massan snabbt för den stelnar ganska fort. Skär i bitar om du känner för det och låt den stelna. Jag ställde ut min och den stelnade fort. Smält chokladen, antingen över vattenbad eller i micron (jag var lat och micrade den). Häll ut chokladen på den stelnade massan och låt alltihopa stelna. Klart! 
 
I morgon blir det jakt efter Kesella och brödbak! 

Pokemon

i Somras fick jag för mig att jag var tungen att komma till level 40 på Pokemon. Jag började spela Pokemon när min vän A tvingade mig att splea, det var när spelet släpptes 2016. Sedan spelade jag och Cimberli och så småningom rann det ut i sanden, så att säga. När Nicci hade Hjärninflammation (efter att viruset gått upp i hjärnan när han hade vattkoppor) spelade vi en del. Fångade Pokemon nere i kulvertarna. Efter det glömde vi av lösenordet då Cimberli blev utloggad från sitt konto. Så ett tag hade hon mitt konto och sedan kunde vi inte logga in.  
 
 
 
I våras gick jag och barnen i snitt 2,5 km varje dag. För att få med barnen ut började vi alla spela Pokemon. Jag och Cimbrli åkte runt, gick runt hela sommaren och fångade Pokemon, vi fick då reda på att man kunde ha Pokemonen i gym för att få Poke Coins och att man kunde Raida och genom det få massa XP som krävdes för att levla upp. Vi lärde oss mer och mer och då kom jag på utmaningen att vi skulle komma till 40 innan årets slut. Först började jag med att fånga alla Pokemon, alltså alla, även skräp-Pokemon som jag kallar det. Sedan en månad tillbaka har jag därigenom kunnat evolva i princip alla jag fångat då varje ras haft massa candy. Så mycket enklare ett spel är när man förstår hur det fungerar. Innan brukade jag kasta saker som tog plats i min Poke-väska, saker som för mig var obrukbara (typ rare candys och lucky ägg) men nu vet jag bättre. Slänger inga Shiny längre heller... om jag inte har jättemånga av samma typ. Så nu är det bara hoppas att jag hinner, men jag ligger i fas! Har blivit kallad tönt av sådär två vuxna och ett random barn, jag blev så glad! Sällan jag blivit kallad det och jag kände mig som en forskare, eller som en smart människa! 

Julbak -20

Jag tänkte baka samma bröd som förra året men jag kan inte minnas vad jag bakade för bröd? Jag kommer ihåg att det var jättegott och att jag bakade flera sorter. Får se vad jag kan hala fram i historiken, kan jag ha vart så smart att jag skrev det här i bloggen? 
 
 
Jag och barnen gjorde pepparkakshus. Pippihus och standardhus. Jag brukar limma med limpistol, frosting alternativt sånt där pepparkakshus-lim? Ni vet sånt lim som behöver värmas. alltså det sistnämnda måste värmas annars går det inte få ut det ut tuben. Limpistol-lim måste iof med värmas upp innan man använder det. I år blev det smält-socker-lim. Det stelnar så fort ochär så trådigt! Blev en slags hetslimmande. Gott. Barnen dekorerade så fint, blir så stolt! 
 
 
Vi tillverkade även knäckklubbor. Det skulle blivit det iaf, jag började göra små strutar och efter att jag gjort ett par stycken tycktes jag glömma av hur man gör en strut. Sedan rekomenderas det ofta i recepten att man ska använda mjöl eller socker att trycka ner strutarna i, för att det ska stå stadigt. Vlket jag anser är slöseri med mjöl/socker. hälften av knäcken hamnar ju alltid utanför. Så istället för att slösa på mjöl, som jag senare måste kasta för det är knäck i hela mjölet, tänkte jag använda mig av muggar. I muggar står strutar halvt stabilt. Eftersom jag glömt av hur man gör strutar och det skulle bli minst 30 klubbor så fick det bli i små gosiga formar i stället. Efter att ha smakat på färdigskalade mandlar, nakna, så bestämde jag mig för att använda Cashewnötter istället, de är så mycket godare än mandlar.
Jag vet att knäck och kola alltid ska kokas så mycket längre än vad man tror, så jag anände mig av termometer. Alla mina termometrar har gått sönder så jag fick ta Weber-termometern. Då det är en grilltermometer går den bara upp till 110 grader C. Knäck ska va 123 grader C, tror jag. Men trots detta blev knäcken helt perfekt. Hård men smälter gott på tungan, wihow! 
 
 
Där står den lilla fina knäcken med sin kompis snögloben! 

Barnen och Vinter

Barnen älskar vintern precis lika mycket som jag gör. Idag väckte jag barnen och berättade att vi skulle bara pepparkakor innan skoldax. Använde oss dock av färdigköpt deg, jag blev inte nöjd med resultatet. Hade velat ha pepparkakorna lite finare. 
 
 
 
Här är enda bilden jag fick. Eller tog, vi hade fyllt upp med att baka så jag glömde totalt av att fota. Fula märkliga och Lilla gubbens ben är påklistrade. Jag var alltså inte nöjd med degen, hade jag gräddat de längre hade de blivit brända, de jäste inte helt. Gubben i hörnet var helt klart den bästa! 
 
 
 
På kvällen tittade Nicci på mig med sina korintögon och jag mindes att han var Natural Born Pepparkaka. Han kan inte va något annat, varken i Luciatåget eller privat. Har aldrig sett någon som är så lik en pepparkaksgubbe tidigare. Han brukar bära pepparkakshatt ända till Påsk. Exempelvis när vi handlar eller är ute på promenad. 
 
 
 
 
Så här somnade Nicci-kakan. Han ligger förmodligen och plattar till hatten i skrivandets stund då han brukar kasta sig lite hit och dit när han sussar. 
 
 
 
Cimberli drygt 5 månader på Gekås. Även hon fukar som Pepparkaka. 
Har en bild på Mike när han är fyra dagar och är pepparkaka på Julafton men hittar inte den. 
 
Nu ska jag fortsätta mitt julfilms-maraton. Blir dubbelt upp viss kvällar, först med barnen och sedan händer det att jag blir julfilmssugen igen och måste se en eller två filmer till... 
 

Vinter

Jag fullkomligt älskar vinter. Jag älskar allt med det. Snön, frost och jul! Dock fryser jag enormt mycket denna tiden varje år och önskar att jag bodde i den varma delen av USA, exempelvis Tampa eller Mexico (uttalas Mehiko). Jag älskar även vintriga utflykter och skidorter. Även om jag är totalt vettskrämd varje gång jag åker skidor och är helt övertygad om att jag endast kan åka i röda eller svarta backar, annars tror jag trillar. Jag gör iof det i gröna och blåa backar för där glömmer jag alltid av hur man svänger. Men trots det älskar jag skidorter!  
 
 
 
Jag älskar även att kolla på julfilmer varje dag hela December ( månader bör för övrigt alltid ha stor bokstav, i synnerhet December), lyssna på julmusik och försöka hitta nya vackra jullåtar varje år. Älskar även Justin Bieber och hans "Mistletoe. 
 
Efter att ha lyckats handla julklappar i dessa tider, nästan lyckats få vinterdäck på bilen och lyckats få tag på ett PS5 till Mike i födelsedagspresent så är jag snart redo för jul! 
 
RSS 2.0