Födelsedagskalas!

Vi valde att slå ihop barnens kalas i år då folk alltid är så upptagana och knapt hinner gå på kalas. Det blir oftast Mikes kalas som få kommer till, då han fyller fyra dagdar före jul, även om vi har kalaset någon/några veckor innan har folk svårt att få tid. Julstressen! Så därför kom jag på den brillianta iden att slå ihop allas födelsedagar. 
 
Jag och Cimberi hade bakat bullar, Cake Pops och tre tårtor! 
 
 
Två av tårtorna var Rainbow cake med cream cheese frosting. Den tredje var chokladbottnar med kindermaxifluff, hallon med chream cheese och vitchoklad fluff som top! 
 
 
 
Oreo Cake pops och kanelbullar! 
 
Cake popsen var gjorda av oreos och sånna kakor med smarties i. De var mycket uppskattade! 
När jag bakar tårtor använder jag mig alltid av tre lika principen, fast inte alls. Jag tycker det blir för sött om man har lika mycket socker i som ägg och mjöl. Jag har typ 2 cm mindre socker i och hellre sötare fyllningar. Jag gillar verkligen inte när det blir för sött. Men när jag gör chokladbottnar har jag lika mycket socker som mjöl/kakao eftersom det blir bittert annars (tror jag).
 
Recept på Cake pops
 
1 pkt varfria kakor (exempelvis Oreos)
100g philadelphia ost
200g choklad
Pinnar eller papperssugrör
 
Mixa kakorna till smulor, eller lägg dem i en eller två påsar och banka på dem med något hårt. Blanda i philadelphian. Rulla fina bollar, jag gjorde mina stora som gamla femkronor ungefär. Stoppa i pinnar/sugrör. Ställ sedan in i kylen tills de kylts ned och blivit lite hårdare, ca 25 minuter. Om du är stressad kan du ställa in dem i frysen så stelnar de lite fortare. Smält sedan chokladen, jag använde marabous vita choklad, inte blockchoklad för det tycker jag smakar märkligt (vet inte riktgit vad det är i blockcholkd egentligen). Antingen kan du micra den eller smälta i vattenbad. Jag micrade den. Doppa/häll sedan bollarna i chokladen. Strössla dem (Cimberli valde att strössla dem med massa olika strössel) eller varför inte ringla mörk choklad över dem. vi hällde även massa strössel på tallriken som vi satte dem på. Om man inte vill ha dem upp och ned kan man sticka ner dem i ett glas med socker eller göra små pinn-hål i en låg kartong och sticka ner dem där. 
 
 
 
Här smaskar Cimberli tårta och Cake Pops! På bilden ser dok tårtbiten skev ut längst upp, men det är fön hon grävt lite i den. den var inte skev IRL!
 
 
 
Recept på Rainbow cake. Jag använde mig av 3 ägg per botten. 
 
3 ägg
Mjöl
1 tsk bakpulver (knappt 1 tsk)
Socker
Karamellfärg / pastafärg
 
800g Philadelphia ost  
100g smör smör ( inte margarin )
6dl florsocker (minst)
1/5 tsk vaniljsocker
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram tre likadana glas. Knäck äggen och häll dem i glaset. Häll upp lika mycket mjöl som ägg. Häll sedan lite mindre socker än mjöl, om du inte vill ha söta bottnar, isf ska du hälla lika mycket socker som mjöl. Vispa socker och ägg, jag vispar ganska länge men minst 5 minuter. Blanda undertiden i bakpullvret i mjölet. Blanda sedan i mjöl - bakpullver blandningen i ägg och sockerblandningen. Jag använder mig av en slickepott när jag blandar. Eftersom jag är rädd för klumpar av alla dess slag använder jag en såndär mjölsikt. Blanda eventuellt i färg, jag gillar pastafärg för jag har fått för mig att karamellfärg smakar karamellfärg. Smöra en form och häll i smeten. Ställ in i ugnen. För tre ägg ska man ha innen den ca 25 minuter. Känn med en petapinne fall kakan är färdig, annars får du ha inne den lite längre. Men öppna inte ugnen för tidigt då kan kakan kan sjunka ihop.
 
 
 
 
 
 
Pastafärg. 
 
Vispa Philadelphia, florsocker, smör och vaniljsocker till en jämn kräm. Smaka av så det är lagom med florsocker, häll i mer om den inte är god. Ställ den i kylen så den får hårdna. Om du är stressad även där går det bra att ställa den i frysen lite, men inte för länge. 
Eftersom jag gör bottnarna i förtid så fryser jag in dem innan jag delar dem. Jag delar dem alltid när de är frysta för det är enklast då. Jag skär med en filékniv och jag skär ganska fort, annars vågar jag inte för jag ör rädd att skära skevt, motsägelsefullt jag vet. 
När det gäller chokladbotten, byter jag bara ut ca 1/3 av mjölet mot kakao och som sagt har jag lika mycket socker som ägg då. När jag har tre ägg i går det att dela kakan i två delar. När jag gjorde chokladbotten delade jag den i tre delar och då hade jag 5 ägg men 6 ägg är nog bättre. Men om du inte vispar upp ägget och sockret tillräkligt kommer du behöva fler ägg och mer än 1 tsk bakpulver. När jag har i 5-6 ägg får den va i ugnen typ 30-35 minuter. 
 
 
 
I tårtan med chokladbotten hade jag kindermaxifluff, hallon med chream cheese och vitchokladfluff. 
 
Recept på fluff
 
Kindermaxi fluff 
 
200g kindermaxi choklad (10st) 
3dl grädde
 
Häll grädden i en kastrull, lägg i chokladen och låt smälta. Den får inte koka. Byt ut chokladen mot vit choklad om du vill ha vitchokladfluff. Eller mot bananaskid om du vill ha bananaskidfluff. Jag kan tycka att 3dl grädde är för mycket när man ska ha det so mellanlager men lagom när man ska spackla tårtan. Ställ in den i kylen och låt kallna över natten, eller minst 3 timmar. Vispa upp fluffen innan användning. Jag lägger alltid på fyllningen på tårtorna när bottnarna fortfarande är frysta och ställer in dem i frysen några minuter mellan fyllningarna. Annars blir de lätt smuliga. 
 
Recept på hallonfyllning
 
225g Frysta eller färska hallon
Florsocker
100g philadelphia ost
 
Koka upp hallonen om de inte är färska eller Svenska, låt kallna. Blanda allt sammans och låt gärna stå kallt en stund. Går utmärkt att göra fyllningen någon dag i förtid.
 
 
 
Jag verkligen älskar att baka. Jag gillar att laga mat med, men baka är min grej. Jag gör jättegoda tårtor och bakverk men mitt problem är att jag inte har någon estetisk tallang alls. Mer än att jag kan pricka om jag kastar eller skjuter saker (men det kanske inte är estetiskt nu när jag tänker efter). Sen har jag inget tålamod alls till att göra saker vackra. Men mitt tipps till er är att spackla tårtan, ställ den i kyl eller frys ett tag och spackla sedan den igen, så blir den vacker. Cimberli brukar dekorera tårtorna. Denna gånger ville hon ha sockerpasta (sugarpaste) och nyplockade bär på. Vi köpte lite stansar (tror jag det heter) och sedan stansade hon ut sockerpastan. Hon är däremot riktigt duktig på att dekorera! 
 
 
 Barnen var överlyckliga och så nöjda över kalaset! 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0